Thursday, October 29, 2009

Drafts and Development of my envision



























Modelling

500 word text

Inspired by the Roman Bathes in Bath, the Gehry Recreational Waterhouse, also
known as ‘the giant’s flooded dollhouse’, is a building which begs a large gasp
of air. The focus for the renvision of the Vitra Design Museum is flow and fish.
The main design reflects a collaboration of works by renowned deconstractionalist architect, Frank Gehry. These works include the Guggenheim Museum in Bilbao, his fish sculptures, The Museum of Contemporary Arts in LA, Layola Law School in LA, and Reception Center in Columbia for example.

The large structure reaches depths of 3380mm and can occupy the size of an
entire school. To emphasise the grandness of the architecture; upon entering a
translucent tiles wall instantly blocks a straight path and instead leads into
two directions, curving either to the left or to the right. The narrow corridor
it offers is greatly emphasised as it at a mere 2 metres wide. After the tight
welcoming, the complex offers large open waterspace, where means of travel may
only be achieved by swimming. The facility includes 5 main swimming spaces, with
2 waterfall-like features and a fountain; 2 sets of bathrooms and changerooms; a
spiral waterslide; various holes, ladders and stairs which lead to different
spaces; and a rope swing.


Like the original Guggenheim Musuem in Bilbao, this
structure is constructed with the combinations of concrete walls, steel roofing
and glass for its exterior. The waterhouse is also materialised by marble,
translucent glass tiles and sandy concrete. For most of the interior, the
building is covered in ceramic tiles, much like Hearst Castle in
California.


The Tilted Staircase
At first glance, the building itself is
unusual and obscure, and when entering the building this concept is again
reassured. In a combined collaboration of the Gehry buildings: the Reception
Center and the Dancing building, this staircase is reminiscent of a tilted
staircase. Each step is adjusted 100mm to either its left or right respective to
its initial step. Walking up the staircase, the steps lead towards the right,
with the thicker balustrades to the right also. Once at the landing, the stairs
continue up to the main entrance leaning in the opposite direction, where the
balustrades on the right change to a thinner one, to provided a distorted
allusion.


Fishbone and twisted ladders
Toward the right of the complex, a
set of four rooms are assembled with three doorways. Two of the four fours
unusually allow access by swimming below the water level and through a hole. The
fourth room is only accessible by climbing up a twisted ladder embedded in a
ceramic tile-covered concrete wall. The ladder leads up to a hole which from
afar makes the entire system appear as a string of DNA. Being Gehry
inspired, the building could not stray away from fish inspired design. Thus, one
of the four rooms also includes a wall ladder – in the shape of a
fishbone. This ladder leads to an opening to the next space which includes
a rope swing, which also happens to be the deepest space in the entire building
(whilst the entrance remains the most shallow)

Backbone Structure
When in back of the waterhouse, the roofing is more varied and of different form. Whilst all the other spaces have flatter roofs, the waterslide space has a curved roof
and is made of glass with steel framing. The framing is inspired by backbone
sculptures like the Flux and Gehry’s fish lamp; and architecture such as the Ian
Thorpe aquatic center and the Liege-Guillemins Railway station. This concept was
implemented into the design as it reflected both the concepts of flow and fish.



Draft Renders (still in modelling process)






Draft Animation

video



Draft Poster

No comments:

Post a Comment